پايان نامه بررسی کامل مواد مخدر و اعتیاد به مواد مخدر

دسته بندي : کالاهای دیجیتال » رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)
این پایان نامه در قالب فرمت word قابل ویرایش ، آماده پرینت و ارائه به عنوان پروژه پایانی میباشد

اين پايان نامه به صورت كتابخانه اي مي باشد

فهرست

فصل اول
تاریخچه مواد مخدر.... 1
فصل دوم 
تعاریف...4
فصل سوم
بررسی علل و عوارض اجتماعی اعتیاد6
فصل چهارم
نگاهی به نگرش اجتماعی راجع به اعتیاد ................33
فصل پنجم
چگونگی تشخیص اعتیاد................... 38
فصل ششم 
مصرف.44
فصل هفتم
ترکیبات داروهای اعتیاد آور اسامی... 49
فصل هشتم
خانواده چند توصیه به.....................59
فصل نهم
بررسی دانش آموزان و به سوء مصرف مواد مخدر..66
 

پیشگفتار


مساله مصرف مواد مخدر و اعتیاد در کشور ما با آن که به عنوان عادتی غیر اجتماعی و نا مقبول تلقی شده است ، اما با وجود این عدم مقبولیت طبقات اجتماع با این مساله به صورت جدی درگیر می باشند و افراد زیادی، خصوصا در سنین نوجوانی تا میانسالی مواد مخدر مصرف می کنند و به آن وابسته می باشند.
  طبق آمار تقریبی خوش بینانه تعداد معتادان به مواد مخدر در کشور ما حدود دو میلیون نفر تخمین زده می شود. چنانچه دایره ارتباطی هر فرد معتاد را فقط به چهار نفر محدود نماییم ، قریب به هشت میلیون نفر از مردم مستقیم یا غیر مستقیم با مساله اعتیاد در تماس و یا درگیر می باشند.
به همین جهت سعی همه خیر اندیشان کشور در این است تا وفاق و یکدلی واقعی در امر مبارزه با این بلای خانمانسوز به دست آید.

فصل اول

تاریخچه مواد مخدر


 
تاریخچه مواد مخدر
بشر از 7 هزار سال قبل از وجود یک ماده مخدر قوی در خشخاش آگاه بوده و در لوحه های آگاه بوده و در لوحه های گلی متعلق به 5 هزار سال قبل از میلاد که از سومریان باقیمانده از تریاک نام برده شده است.
در حدود 4 هزار سال قبل از میلاد ، کشیدن تریاک رایج بوده است. 1500 سال قبل از میلاد ، تخم خشخاش از مصر به یونان برده شد. یونانی تریاک را ((اپیوم)) نامیدند. پزشکان ترکیباتی از تریاک را برای بیماریهای مختلف جسمی و روانی تجویز می کردند.
جا لینوس دانشمند رومی ، ترکیبی از تریاک را ((  نوشدارو )) نامید و برای مداوای بیماریهای مختلف از قبیل صرع، یرقان، سنگ کلیه، بی خوابی، سرفه، تب و جذام از آن استفاده می کرد.
مواد مخدر در ایران  
در ایران باستان ، در کتاب اوستا از گیاه کانابیز (شاهدانه) به عنوان یک ماده بی حس کننده نام برده شده است لکن ایرانیان دوران قدیم به مواد مخدر معتاد نبودند.


1 – قبل از انقلاب اسلامی 
انگلیسی ها برای گسترش سلطه طلبی خود نقش مهمی در ترویج استعمال  تریاک در کشور های مختلف داشتند . در قرن 17 کشتی های تجاری انگلیس این متاع مضر را از خاور دور به ایران آورده و به درباریان هدیه کردند و اکثر آنان را معتاد ساختند به تدریج به علت ازدیاد معتادین و کمبود تریاک، کشت خشخاش در ایران در حوالی یزد آغاز شد و سپس کشت آن در قسمت مرکزی و جنوبی کشور به حدی توسعه یافت که در کشت غلات کمبود ایجاد شد. تریاک به عنوان داروی مسکن حتی به اطفال نوزاد نیز تجویز می گردید. 
در سال  929 هجری قمری ، شاه طهماسب اول (از سلسله صفویه) به مبارزه با اعتیاد تریاک اقدام و مقدار زیادی از تریاک های موجود در دربار سلطنتی را از بین برد و بعد از او شاه عباس هم مبارزه با اعتیاد تریاک اقدام و مقدار زیادی از تریاک را ادامه داد و مردم را از مضرات آن آگاه کرد و برای معتاد ها که ترک اعتیاد نمیکردند کیفر تعیین و متخلفین را مجازات می نمود ولی مبارزه مذکور در پیشگیری از اعتیاد چندان ثمر بخش نبود.
معتادین در قسمت اعظم ایران به خصوص در کرمان و خراسان و شهرها و روستا ها وضع رقت باری داشتند. 
در زمان سلطنت قاجاریه کشیدن تریاک جزو تجمّلات دربار محسوب می شد و خرید و فروش تریاک انحصار دولت و یکی از منابع درآمد کشور بود ، ایادی انگلیس مردم را به کشیدن تریاک تشویق می کردند.
مفاد تصویب نامه روز 29 فروردین 1300 هجری شمسی که دال بر اعتیاد عده کثیری از ایرانیان درآن زمان است عینا درج می گردد))  نظر به اینکه از قرار معلوم در طبقات مستخدم کشوری و لشگری عده زیادی به استعمال تریاک می باشند که وجود آنها علاوه بر اینکه به درد خدمت به دولت نمیخورد تاثیرات سوء و تصرفات مضر ی در احوال و اخلاق و روحیه سایرین خواهد کرد نظر به اینکه استعمال تریاک برای مستخدمین لشگری و کشوری از هر درجه ای که باشند قویا و اکیدا ممنوع و هر کس از این به بعد در مسلک نظام و در ادارات دولتی مرتکب گردد به موجب این حکم از خدمت  منفصل  خواهد بود. اجرای این حکم را علی الفور در تمام تشکیلات نظامی مرکز و ولایات و همچنین در کلیه ادارات و دوایر آن وزارتخانه خوا ستارم ))    
« رئیس الوزراء سید ضیاء الدین طباطبائی»
کابینه سید طباطبائی چند ماه بیشتر طول نکشید با اینکه روز به روز بر معتادان به تریاک افزایش می یافت ولی مبارزه با اعتیاد به بوته فراموشی سپرده شد.


2 - پس از پیروزی انقلاب اسلامی 
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و سقوط رژیم سلطنتی و بر قراری جمهوری اسلامی ایران ، شورای انقلاب اسلامی  ، لایحه  قانونی تشدید مجازات مرتکبین جرائم مواد مخدر و اقدامات تأمینی و درمانی را در 19  خرداد  1359  تصویب کرد .
طبق ماده 2  لایحه قانونی مذکور ، کلیه قوانین و مقرارت مربوط به منع کشت خشخاش و استعمال مواد مخدر و مجازات مرتکبین جرائم راجع به فهرست مواد مذکور به استثناء تصویب نامه مورخ مرداد ماه 1338  راجع به فهرست مواد مخدر ملغی گردید و طبق مواد 2 و 7 و 11  قانون مذکور ، برای کشت خشخاش  ، وارد کننده ،  فروشنده ، مخفی کننده ،  دایر کننده محل در صورت تکرار جرم و حامل بیش از 1  کیلو تریاک و 5  گرم مواد مخدر  مجازات اعدام پیش بینی شد.
با توجه به کثرت تعداد معتادین ، اجرای این قانون ثمر بخشی نداشت و با اشکالات عدیده مواجه گشت در نتیجه این قانون ، طبق قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 3 آبان 1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام اسلامی ، اصلاح گردید.
در قانون مذکور برای وارد کننده، صادر کننده، تولید یا حمل کننده، خرید و فروش بنگ، چر س، تریاک، شیره و سوخته تریاک بیش از 5 کیلوگرم برسد اعدام و مصادر اموال مقرر گردید.  
برای وارد کننده صادر یا تولید یا توزیع یا حمل یا خرید و فروش، نگهداری هروئین ، مرفین، کدئین، متادون و دیگر مشتقات شیمیائی مر فین و کوکائین نیز عصاره شیمیایی حشیش و روغن حشیش بیش از 30 گرم برسد مجازات اعدام و مصادره اموال پیش بینی شد.  


 


فصل دوم


تعاریف

 

تعریف معتاد


قربانی هر نوع وابستگی جسمی یا روانی به مواد مخدر را معتاد گویند . معتاد فردی است که در اثر مصرف مکرر و مداوم ، متکی به مواد مخدر یا دارو شده است.
به عبارت کامل تر، معتاد عبارت است از شخصی که در نتیجه استعمال متمادی دارو ، در بدن وی حالت متناوب اکتسابی ایجاد شده به طوری که استعمال مکرر ان موجب کاسته شدن تدریجی اثرات ان می گردد.


تعریف معتادان امروزی

معتادان امروزی در مقابل معتادان سنتی است و به گروهی از معتادان گویند که به مصرف یک ماده مخدر اکتفا نمی کنند . بلکه انواع مواد مخدر را به روش های مختلف مورد مصرف قرار می دهند .


تعریف معتادان سنتی

به گروهی از معتادان می گویند که رابطه مخصوصی با ماده مخدر مورد  مصرف خود دارند . این افراد اثرات ماده مخدر را به خوبی می شناسد و سالیان دراز به مصرف ان وفادار می مانند .


تعریف اعتیاد شغلی

در بین کسانی که تولید کننده مواد مخدر یا فروشنده و یا سازنده ان می باشند اعتیادی به وجود  می آید که مناسب موقعیت شغلی آنان بوده و به اعتیاد شغلی موسوم بوده است .

تعریف نشئگی

یک حالت پدید آمده خوشی است که فرد در ان حالت ، دلواپسی و نگرانی نداشته و نسبت به تاثیرات خارجی بی توجه و بی علاقه است .

تعریف نشئه زا
   
 ماده اعتیاد آوری است که هیجانات و برخی دریافت های حسی را تخفیف میدهد . مانند تریاک  ،  مرفین ،  هروئین و .......

تعریف عادت

عادت و اعتیاد دو اصطلاحی هستند که افکار عمومی به غلط معادل هم در نظر گرفته می شوند، در صورتی که اختلاف اساسی باهم دارند. 
عادت در اصل، عبارت است از تطابق موجود زنده با محیط زیست یا شرایط جدید و بی سابقه که در انسان، انواع مختلف آن وجود دارد:
1 – عادت روحی
مانند خبر خوش یا ناخوش مهمی که ابتدا انسان را متاثر می نماید، با کهنه شدن خبر، اثرات روحی آن از بین می رود.
2 – عادت عضوی
مانند عادت دادن دستها و پاها به کارهای معینی، مثلا دوچرخه سواری و رانندگی یا به هنرها و صنایع 
3- عادت غریزی
مانند کار قلب و کلیه ها و فعالیت های درونی اعضا و نسوج و سلول های داخلی بدن که به طور غیر ارادی و منظم انجام می گیرد.
4 -  عادت حیاتی
مانند تطابق بدن با گرما و سرما (عامل فیزیکی ) یا با رژیم های غذایی و دارویی مختلف ( عامل شیمیایی )


فصل سوم

بررسی عوامل و عوارض اجتماعی اعتیاد

 
بررسی عوامل و عوارض فردی خانوادگی و اجتماعی اعتیاد
قرنهاست که انسان به دلایل مختلف مواد مخدر مصرف کرده است چون اولین بار در سال 1804 مرفین در طب رهایی از درد عملیات جراحی و دردهای بعد از عمل مورد استفاده قرار گرفته و به دلیل لذتی که بعد از  تزریق و مصرف مرفین به بیمار دست می دهد به خارج از بیمارستان راه پیدا نموده و مورد استفاده قرار گرفته است و در این انتقال، بیمارستان برای استفاده مادی نقش داشته است.
 هروئین نیز در سال  1898 برای اولین بار به صورت گرد سفید رنگ مورد استفاده قرار گرفته است و متاسفانه به علت اثرات روحی آنکه در آغاز به مصرف کنند گان دست می دهد، ممکن است احساس لذت ببرند، و کم کم به وابستگی جسمی و روانی معتاد منتهی می گرد،چون کاربرد و مصرف داروهای مخدر برای لذاّت روحی و شادمانی زايد الوصف و همچنین شدید و طولانی کردن لذت جسمی و تاخیر در ارضای جنسی و شهوت در موقع مقاربت استفاده می شود ، افراد زیادی به آن گرایش پیدا نموده ، معتاد می شوند ، ولی متاسفانه پس از مدتی مصرف ، لذت فوق به صورت احتیاج جنسی و روانی در می آید. 
تاریخچه مصرف تریاک به قرنها پیش، حتی خیلی پیش تراز مصرف مرفین می رسد، چون در یکی از نقوش دولت آشور تصویر دسته ای از گل خشخاش دیده شده است . بقراط نیز از شیره خشخاش به عنوان داروی خــواب آور و مسکن درد سخن گفته است.رازی و ابن سینا نیز از مصرف مرفین و هروئین که در جامعه های  مختلف رواج داشته است سخن گفته اند. هندیها که در مورد مصرف تریاک را دارویی آسمانی و شفا بخش و بهترین درمان کلیه دردهای جسمی و روحی می دانند و حتی متعقد ند که پلیدی های انسان، چون خشم و غضب و حسد و هوی و هوس نفسانی را از انسان دور می کند. متاسفانه آنقدر که دولتهای بیگانه و استعمار گر از ترویج این داروهای مخدر در تغییر افکار و رفتار مردم سوءاستفاده کرده اند به جنبه های درمانی آن توجه نداشته اند.
 

دسته بندی: کالاهای دیجیتال » رشته روانشناسی و مشاوره (آموزش_و_پژوهش)

تعداد مشاهده: 3814 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.doc

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 84

حجم فایل:290 کیلوبایت

 قیمت: 55,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل