پاورپوينت مجموعه مذهبي مشهد اردهال (نمونه موردي آرامگاه و مجموعه مذهبي) امامزاده سلطان علی بن محمد ب
دسته بندي :
کالاهای دیجیتال »
رشته معماری (آموزش_و_پژوهش)
به نام خدا
معرفی آستان مقدس امامزاده سلطان علی بن محمد باقر مشهد اردهال
استاد : خانم خاكساري
گردآورنده : محمد پذيرش
مجموعه مشهد اردهال نیز همانند دهها مجموعه زیارتی دیگر به مرور زمان در اطراف خود بناهائی را جذب کرده و در طول دورانهای مختلف الحاقاتی به آن اضافه شده است.
امام زاده سلطان علي
مشهد اَردَهال روستایی در 42 کیلومتری غرب کاشان ودلیجان در ایران است. این روستا در میان افراد محلی به مشهد قالی نیز مشهور است. در این محل بنای امامزاده سلطان علی فرزند امام محمد باقر قرار دارد که قدمت آن به سده ششم هجری میرسد.
بنای امامزاده سلطان علی
به طورکلی این بنا دارای یک محور اصلی در جهت کلی خود میباشد و صحن و حیاط آن دارای دو محور اصلی و عمود بر هم است
از نظر کلی بناهای این مجموعه را میتوان با دهها مجموعه دیگر همانند بسطام، ماهان، شیخ صفیالدین اردبیلی و غیره هم ردیف دانست
در واقع کل مجموعه دارای یک ورودی اصلی و دو ورودی فرعی است که ورودی اصلی از طرف بازار و صحن پیشخوان به طرف صحن حیاط اصلی به وسیلهی یک ردیف پلههای منظم ارتباط پیدا میکند
همچنین در عصر حاضر نابغه ای چون سهراب سپهری؛ شاعر، نقاش و هنرمند برجسته سبک رمانتیسم کشورمان در مشهد اردهال کاشان به خاک سپرده شده است.
تحقيقات باستانشناسي نشان مي دهد که ساختمان اوليه امامزاده سلطان علي مجموعه در قرن پنجم آغاز شده و در دوره ي ايلخاني، تيموري، صفوي و قاجار توسعه و گسترش يافته است
چند عكس از روستاي مشهد اردهال
در واقع کل مجموعه دارای یک ورودی اصلی و دو ورودی فرعی است که ورودی اصلی از طرف بازار و صحن پیشخوان به طرف صحن حیاط اصلی به وسیلهی یک ردیف پلههای منظم ارتباط پیدا میکند. دو ورودی دیگر در شرق و غرب صحن اصلی (صفا) قرار دارد.
اولین کسی که بر روی قبر مطهر حضرت سلطانعلی (ع) گنبد و بارگاهی ساخت، طاهربن محمد بن حسین بن بهروز بود و زمان ساخت اولین بقعه، ماه صفر سال ۱۴۵ هجری بوده است یعنی ۲۹ سال پس از شهادت امامزاده حضرت سلطانعلی (ع)
مطالعات نشان می دهد، بدنه ی ابتدایی بقعه به طول ۷ متر از ملاط و ساروج ساخته شده است .البته تا پیش از این آثاری از یک معماری ساده نیز یافت شده است که تنوع مصالح ساختمانی، نامنظم بودن اضلاع و دقت در مالیدگی زوایای بقعه از مشخصه های آن است.
این بنا، درطول زمان دچار تغییراتی شده و سرانجام بقعه ای با دوازده ضلع که پایه های قطور و محکمی دارد، شکل گرفته است.
به طور کلی قسمت اعظم این بناها از آجر و گچ ساخته شده و در بعضی قسمت های آن بر روی تزیینات آجری قدیمی، جداری از کاشی یا پرده ای از گچکاری بدان افزوده اند.
بنای اولیه ی گنبد و بارگاه و صحن وسرای مشهد اردهال، مربوط به دوران سلجوقیان است و از جمله بناهای خیریه ی فراوانی است که مجدالدین عبیداله کاشانی – برادر معین الدین مختص الملوک ابونصر وزیر سلطان سنجر- برپا ساخته است.
او قبه ی بلندی بر سر آن قبر بنانهاد و دیواری گرداگرد بنای قدیمی بقعه کشید و نهر آبی جاری کرد.حمامی پاکیزه و کاروانسرایی وسیع ساخت که باغ و بستانی زیبا و با صفا، آن را احاطه می کرد.
در دوران صفوی که دوران اعتلای هنر ایرانی و اسلامی به شمار می رود، ساختمانهای اطراف بقعه توسعه یافت و نقاشی ها و کاشیکاری های زیبایی در تزیینات بناها به کار رفت.
درزمان قاجاریه نیز، صحن سرداری شکل گرفت که البته بنای اصلی آن به زمان های گذشته بر می گردد.
در این زمان تغییرات و تعمیراتی نیز انجام شد. چنان که شاه قاجار به فرمان مهد علیا (مادر خاقان ترک) خرابی های بارگاه را مرمت کرد.
کاشیکاری های مناره های جانبی ایوان سرداری وطرح های اسلیمی داخل بقعه و ایوان صفا نیز مربوط به این دوران است.
ساخت دو گلدسته ی بلند و شش گلدسته ی کوچک با کاشی های رنگین، یادگار این دوران است.
مراسم قالي شويان