پايان نامه تاثیرمتیونین در کاهش میزان پروتئین جیره، پارامترهای رشد و ترکیب لاشه ماهی قزل آلا رنگین
تاثیرمتیونین در کاهش میزان پروتئین جیره، پارامتر های رشد و ترکیب لاشه ماهی قزل آلا رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss)
چکیده:
این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف متیونین درکاهش میزان پروتئین جیره، پارامترهای رشد و ترکیب لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss) به مدت 60 روزانجام گرفت. آزمایش با استفاده از طرح کاملا تصادفی شامل سطوح پروتئین 40% (شاهد) 10 و 20 گرم متیونین به ازای هرکیلوگرم (30% پروتئین) جیره در قالب سه تیمار با دو تکرار طراحی شد. آزمایش درون حوضچه های فایبرگلاس 500 لیتری که تا 50 سانتی متر آبگیری شده بود انجام شد. تعداد 15 عدد بچه ماهی قزل آلا با وزن متوسط 103.51±6.77 گرم ذخیره و تغذیه شدند. با توجه به نتایج بدست آمده، تفاوت معنی داری از نظر ضریب تبدیل غذایی، افزایش بیومس، بازماندگی، نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت در بین تیمارها وجود نداشت (P>0.05). از نظر کارایی پروتئین تفاوت معنی دار بین تیمارها مشاهده شد (P<0/05). بیشترین میزان پروتئین و چربی در تیمار 20 گرم متیونین بر هر کیلوگرم جیره مشاهده گردید (P<0/05). نتایج بدست آمده نشان داد، افزودن سطوح مختلف متیونین در جیره غذایی بچه ماهی قزل آلای پرورشی می تواند در بهبود عملکرد رشد، بازماندگی، تولید نهایی و ترکیب مغذی بدن موثر واقع شود. این اسید آمینه می تواند به عنوان یک مکمل مناسب برای جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلا مد نظر قرار گیرد.
کلمات کلیدی: متیونین، بازماندگی، ترکیب لاشه، بچه ماهی قزلآلا، (Oncorhynchusmykiss)
پروتئین های درون یاخته ای در بخشی از یاخته به نام ریبوزوم توسط (RNA) ساخته می شوند(منبع اینترنتی). 9
ساختار سوم: حالت سه بعدی که پروتئین بعد از پیچش به خود میگیرد گفته می شود. 9
اسیدهای آمینه در جانوران 3 نقش ایفا می کنند: 11
1-برای سنتز پروتئین ها به کار می روند. 11
3-بسیاری از اسیدهای آمینه شکسته و تولید انرژی می کنند(ِِِDesilva، 1992). 11
منابع خوب برای متیونین شامل مواد زیر است: 14
گوشت قرمز، پنیر، مرغ و بوقلمون، ساردین، آجیل، تخم مرغ و سویا. 14
1- ماهیان ریز 2- حشرات آبزی 3- لارو حشرات آبزی 4- حشرات پروازی سطح آب 5- کرمها 6- سخت پوستان. 17
عوامل تاثیر گذار روی تغذیه : 17
3- نور : تاریکی باعث کاهش احتیاجات می گردد 17
انواع غذاهای مصرفی ماهی قزل آلا: 18
1- غذای تر با میزان رطوبت 60% به صورت دست ساز. 18
2- غذای مرطوب با میزان رطوبت 30% به صورت دست ساز. 18
3- غذای خشک یا پلت تولید کارخانجات آبزیان با میزان رطوبت کمتر از 10%.. 18
3-1-1-1- نوع اسید آمینه مورد استفاده 32
3-1-2-1- سنجش تجزيه شيميايی جيره های غذايی و لاشه ماهيان. 32
- دستگاه سنجش رطوبت: از طريق خشک کردن نمونه ها در آون 105 درجه سانتيگراد به مدت 24 ساعت. 33
- ترازوی حساس با دقت 001/0 برای توزين مواد آزمايشگاهي. 33
تعداد 90 عدد بچه ماهی قزل آلا از یکی از مراکز پرورشی ماهیان سردابی در نزدیکی شهر گرگان تهیه شد. 33
این آزمایش دارای 3 تیمار و 2 تکرار بود که محل قرار گیری تیمارها بصورت تصادفی انتخاب شد. 34
همچنین در طول دوره 60 روزه، عملیات زیست سنجی هر 14 روز یکبار انجام شد. 34
3-9- کنترل کيفيت محيط پرورش بچه ماهيها 35
3-11- فعاليت های آزمايشگاهي. 35
3-11-1- تجزيه شيميايی جيره های غذايی و لاشه ماهيان. 35
3-11-2- معيار ارزيابی کيفی جيره های غذايي. 36
3-11-3- محاسبه شاخص های رشد ماهیها : 36
ميانگينوزنابتدای دورهبهگرم - ميانگينوزنانتهای دورهبهگرم = افزايشوزنبدن. 36
)( میانگین طول انتهای دوره به سانتیمتر)/ میانگین وزن انتهای دوره به گرم) ( ×100 = فاکتور وضعیت.. 36
(مقدار غذای خورده شده به گرم)/(افزایش وزن بدن به گرم)×100=کارایی غذا(درصد) 37
(تعداد بچه ماهیان باقیمانده درابتدای دوره/ تعداد بچه ماهیان انتهای دوره) ×100 = درصد بازماندگی. 37
افزایش وزن بدن (گرم)/ مقدار غذای خورده شده (گرم) = ضریب تبدیل غذایی. 37
مقدار مصرف پروتئین(گرم) / افزایش وزن بدن(گرم) = نسبت کارایی پروتئین. 37
[(میانگین طول نهایی به سانتی متر) /(انحراف معیار طول نهایی به سانتی متر)]×100=ضریب تغییرات طولی. 37
[(میانگین وزن نهایی به گرم)/(انحراف معیار وزن نهایی به گرم)]×100=ضریب تغییرات وزنی. 37
مقدار چربی خورده شده(گرم)/وزن بدست آمده (گرم)=نسبت کارایی چربی. 37
ضریب تبدیل غذا×قیمت یک کیلوگرم غذا=شاخص قیمت (تومان) 37
3-11-4- شيوه نمونه برداری، روش آماری و تجزیه و تحلیل داده ها: 37
4-1- تأثیر اسیدآمینه متیونین 1% و 2% بر معیارهای رشد بچه ماهی قزل آلا. 39
تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینهمتیونین بر معیارهای رشد در جدول 4-1 ارائه شده است. 39
4-1-1- تأثیر متیونین 1% و 2% بر وزن نهايي: 40
4-1-2- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر افزایش وزن بدن: 40
4-1-3- تأثیر سطوح مختلف متیونینبر درصد افزایش وزن بدن: 41
4-1-4- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر نرخ رشد ویژه: 41
4-1-5- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر فاکتور وضعیت : 41
4-1-6- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر تولید نهایی ماهی: 41
تأثیر سطوح مختلف متیونین بر شاخص های تغذيه در جدول 4-2 ارائه شده است. 41
4-2-1- تأثیر متیونین بر ضریب تبدیل غذايي: 42
4-2-2- تأثیر سطوح مختلف متیونین برغذای خورده شده روزانه: 42
4-2-3- تأثیرسطوح مختلف متیونین بر نسبت کارایی پروتئین: 43
-1- تأثیر اسیدآمینه متیونین 1% و 2% بر معیارهای رشد بچه ماهی قزل آلا
تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینهمتیونین بر معیارهای رشد در جدول 4-1 ارائه شده است.
جدول 4-1- مقایسه برخی از معیارهای رشد (میانگین و انحراف معیار) بدست آمده در بچه ماهیان قزلآلای تغذیه شده با سطوح مختلف اسیدآمینه متیونین طی مدت 60 روز
تیمار 2
تیمار 1
شاهد
تیمار شاخص
96/30±5/23
104/30±3/25
109/95±1/90
وزن اولیه (گرم)
196/40±2/68
181/80±8/90
188/75±8/83
وزن نهایی (گرم)
24/75±0/35
24/50±0/70
24 ±0/0
طول نهایی (سانتی متر)
100/1±2/54
77/50±12/16
78/80±10/74
افزایش وزن بدن (گرم)
104/.15±8/27
74/50±14
71/80±11/03
افزایش وزن بدن (درصد)
1/19±0/007
0/925±0/001
0/900±0/001
نرخ رشد ویژه (درصد در روز)
1.29±0/07
1/23±0/04
1/36±0/ 06
فاکتور وضعیت
1501.50±38/1
1162/50±182/4
1182 ±161/2
افزایش بیومس (درصد)
2946±40/3
2727±133/6
2831/25±132/5
تولید نهایی (گرم)
عدم وجود حروف در هر ردیف بیانگر عدم وجود اختلاف معنی دار بین تیمارها می باشد.
شاهد- ماهیان تغذیه شده با رژیم غذایی شاهد بطور مداوم
تیمار1- ماهیان تغذیه شده با رژیم غذایی حاوی متیونین 1% بطور مداوم
تیمار2- ماهیان تغذیه شده با رژیم غذایی حاوی متیونین 2% بطور مداوم
4-1-1- تأثیر متیونین 1% و 2% بر وزن نهايي:
بر اساس نتايج بدست آمده، بیشترین وزن نهای در تیمار 2 (متیونین 20) که معادل 2.68±1964 و کمترین در تیمار 1 (متیونین 10) و معادل 8.90±181.8 مشاهده شد، که نتایج حاکی از عدم اختلاف معنی دار در استراتژی های غذایی بود(05/0<P).
4-1-2- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر افزایش وزن بدن:
افزایش وزن بدن در بين تيمارهای مورد بررسی از اختلاف معنی داری برخوردار نبود(05/0<P). به طوريکه بيشترين ميزان این شاخص در تیمار2 (متیونین 20)معادل 2.54±100.1 گرم و کمترين آن در تیمار 1 معادل 12.16±77.5 گرم مشاهده گرديد.
4-1-3- تأثیر سطوح مختلف متیونینبر درصد افزایش وزن بدن:
درصدافزایشوزنبدن در تيمار 2 (متیونین 20)نسبت به سایر تیمار ها بیشتر و معادل8.27±104.15 و در تیمار شاهد کمترین مقدار و معادل 11.03±71.8 درصد بود اما تفاوت معنی داری بین گروههای مختلف مشاهده نشد(05/0<P).
4-1-4- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر نرخ رشد ویژه:
نرخ رشد ویژه در تيمار 2 (متیونین 20) بیشترین و معادل 0.07±1.19 و کمترین در تیمار شاهد و معادل 0.0011±0.90 درصد در روز بود اما تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<P).
4-1-5- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر فاکتور وضعیت :
فاکتور وضعیت يا ضریب چاقی در تیمار شاهد نسبت به سایر تیمار ها بیشتر و معادل 0.06±1.36 و کمترین آن در تیمار 1 (متیونین 10) معادل 00.4±1.23 بود اما تفاوت معنی داری در مقایسه با سایر تیمارها مشاهده نشد(05/0<P).
4-1-6- تأثیر سطوح مختلف متیونین بر تولید نهایی ماهی:
تولید خالص بچه ماهيان قزل آلا در تیمار 2 (متیونین 20) نسبت به سایر تیمارها بیشتر و معادل 40.3±2946 و کمترین آن در تیمار 1 (متیونین 10)133.6±2727 گرم بود اما اختلاف معنی داری بین آنها مشاهده نگردید (05/0<P).
تأثیر سطوح مختلف متیونین بر شاخص های تغذيه در جدول 4-2 ارائه شده است.
جدول 4-2- مقایسه برخی از معیارهای تغذیه ای (میانگین و انحراف معیار) بدست آمده در بچه ماهیان قزل آلای تغذیه شده با سطوح مختلف متیونین طی مدت 60 روزعدم وجود حروف در هر ردیف بیانگر عدم وجود اختلاف معنی دار بین تیمارها می باشد
- تأثیر استفاده از سطوح مختلف متیونین بر عملکرد رشد، تغذیه و بازماندگی قزل آلای رنگین کمان:
نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که پارامترهای رشد و تغذیه ای به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر مقادیر ارائه شده متیونین در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان قرار دارند. بهترین نتایج رشد در بچه ماهیان تغذیه شده با تیمار 2 (متیونین 20) مشاهده شد. بهترین فاکتور وضعیت در ماهیان تغذیه شده با تیمار
تأثیر استفاده از سطوح مختلف متیونین بر ترکیب شیمیایی بدن ماهی قزل آلایرنگینکمان:
در بررسی حاضر اختلاف معنی داری در میزان پروتئین، چربی و خاکستر لاشه بین تیمارهای آزمایشی مشاهده شد (P<0.05).بیشترین میزان پروتئین در تیمار 2 (متیونین 20)معادل 0.49±19.63و
نتیجه گیری کلی:
با اضافه کردن اسید امینه متیونین به جیره غذای قزل آلا رنگین کمان به ویژه درسطح 2% می توان،با عث افزایش وزن،کاهش ضریب تبدیل غذایی، که در نتیجه، دوره پرورش را کوتاه و صرفه اقتصادی طرح را افزایش داد.
پیشنهادات:
1.پیشنهاد می گردد اثر متیونین با دوز ثابت در سطوح مختلف پروتیئن مورد بررسی قرار گیرند.
2.اثر متیونین بر روی گونه های دیگر ماهی مورد بررسی قرار گیرد.
3.اثر اسید آمینه بر روی سایر اوزان ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گیرد.
4.تاثیر متیونین در سطوح بالاتر بر روی این ماهی و سایر گونه
تعداد مشاهده: 24 مشاهده
فرمت فایل دانلودی:.docx
فرمت فایل اصلی: .docx
تعداد صفحات: 55
حجم فایل:939 کیلوبایت